Verslag 2023

Verslag Wampex 28 december 2023

 

Na de loodzware tocht van 2022 moesten we het dit jaar iets anders aanpakken. We denken dat dat heel goed is gelukt want de tocht was veel minder zwaar dan vorig jaar. Niet alleen voor de deelnemers maar ook voor de organisatie en de vrijwilligers. De voorbereidingen hebben ons veel uren werk gekost. Met man en macht hebben we de afgelopen periode gewerkt om alles rond te krijgen.

Om 18.00 uur ging de eerste ploeg van start. Voor het eerst dit jaar hadden we ploegen die op het laatste moment aan de start verschenen. “Not-done” mensen. Kom gewoon op tijd, onze startvrouw willen we niet in de stress hebben, ze moppert dan nog een uur na. Twee van de ploegen hadden de mail niet goed gelezen. Ze hadden dus geen peddels mee. Op hun vraag: Hebben we ze echt nodig, moesten we antwoorden: Je hebt ze echt nodig, tenzij je met je handen wilt peddelen. In allerijl hebben ze dus nog peddels moeten regelen. Wij hebben peddels in alle soorten en maten voorbij zien komen. Een ploeg had dusdanig grote peddels dat ze moesten bukken om door de deur te kunnen.

Alle ploegen waren behoorlijk snel bij post 1. De vaart zat er behoorlijk in. Toen dachten we al, dit gaat goed dit jaar. Al hebben we dat wel eens eerder gedacht en toen liep het mis. De centrale had wel een beetje moeite om post 2 te bereiken. Toen is er iemand van de mobiele posten maar naar post 2 toegereden om te kijken waarom het contact niet lukte. Een gevalletje “wij horen Sjoukje wel maar daar hoeven we niks mee”.

Op een gegeven moment rinkelde er een telefoon bij de centrale post. Wij dachten: Ojee, er is iemand verdwaald. Niets was minder waar. Bleek dat een telefoon die we in bewaring hadden genomen rinkelde.  

Rond 21.00 uur hadden we de 1e 2 “zwemmers”, kopje onder. Wij hebben ze opgehaald en na een foto,  een warme douche en droge kleding zijn ze weer in de route gebracht.  2 anderen konden met natte kleding verder  lopen. Ze zullen vandaag wel snipverkouden zijn.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Wampex hebben we een oversteek horen benoemen met  “bijna een erotische ervaring”. Iets met een balk waar je overheen moest schuiven.  Deze hindernis was zeer “interessant”.

Een van de deelnemers moest uitvallen i.v.m. blaren. Hij is door de EHBO behandeld met zeer stevig vastzittende pleisters. Vorig jaar was deze persoon ook al aan de beurt met blaren, maar kon toen doorlopen. Zou het de leeftijd of de schoenen zijn. Op een gegeven moment komt er een deelnemer zich melden bij de centrale. Hij kon zijn teamgenoten niet bijbenen onderweg en was door zijn team dus “gedropt”. Zonder hem konden ze veel sneller. Of ze volgend jaar nog in hetzelfde team zitten moeten we afwachten. Op zijn verkorte weg terug had hij genoten van de omgeving en prachtige foto’s gemaakt. 

Een van de deelnemers ging op blote voeten met teenslippers aan richting huis. Een andere ploeg had zelf de eindtijd ingevuld. Sorry hoor maar dat is onze taak. Een van de laatste ploegen moesten we nog ophalen. Onweer en vermoeidheid speelde een rol. Het ophalen was nog wel een dingetje. Alle mobiele posten waren onderweg en hadden de auto’s vol. Ze waren al aan het opruimen. We  konden de ploeg wel goed in de gaten houden of ze wel veilig waren, ze stonden bij een van onze organisatie in een kapschuur te schuilen en stonden prachtig op camera. Froukje is in auto gesprongen en heeft de jongens opgehaald. 

Voor het eerst sinds jaren was er na afloop geen snert. Het broodje hamburger viel bij velen goed in de smaak.

De mobiele posten en de centrale hadden het niet erg druk want niemand is tijdens de route uitgevallen. Alles liep op rolletjes. Toen een bezoeker in de Bining wat problemen had met zijn fiets, heeft een van de mobiele posten de persoon in kwestie maar thuisgebracht. Op een “onwillige” fiets maak je brokken en dat wil je niet. Daar hadden we dus gewoon tijd voor.

Op een gegeven moment sloeg de vermoeidheid toe bij de centrale. Tijden van post 6 bij post 7 noteren etc. Wij kregen een telefoontje, jullie zijn niet te bereiken via de portofoon. Tja, als je de hoofdtelefoon aan het basisstation koppelt moet je wel de hoofdtelefoon opzetten anders hoor je niks. Vermoeidheid of toch de leeftijd.  Zelf denk ik vermoeidheid maar de rest denkt daar anders over.

De laatste ploeg was net na 3 uur binnen. Heerlijk op tijd. Wij zijn toen op gaan ruimen en hebben nog even gezellig na zitten genieten/kletsen/lachen onder het genot van een hapje en een drankje.

 Er bleven zelfs nog een aantal ploegen gezellig hangen. Ondergetekende kon net na 5 uur haar bedje opzoeken en heeft nog heerlijk 3,5 uur geslapen.

Wij gaan nu alles weer opruimen, schoonmaken en binnenkort evalueren. Alle boeren waar we door de weilanden mochten, krijgen vandaag een lekker suikerbrood van ons. Heb je nog dingen die je aan wilt geven die niet goed gingen, aarzel niet en mail ons. Daar kunnen wij weer ons voordeel mee doen. Goede dingen mogen jullie ook mailen hoor. Al heb ik al een paar lieve appjes gehad.

We hebben de Bining al weer gereserveerd voor volgend jaar: 27 december. Direct na de Kerst.

De winnaar dit jaar: Team 39, SVL.

Ze waren vorig jaar gedeeld winnaar. Dit jaar gaan ze alleen met de eer strijken.

De rode lantaarn voor de laatste ploeg gaat naar Team 1, De sociale arbeiders.

Slechts 2 teams hebben dit jaar een post gemist. 1 team had het woord niet.

Het woord wat we zochten was: Opsterlandse Compagnonsvaart. 

Wij kijken als organisatie terug op een zeer geslaagde, zeer gezellige, maar niet extreem zware Wampex. Wij hebben genoten en jullie hopelijk ook allemaal.

Alle vrijwilligers: Heel erg bedankt voor jullie hulp. Zonder jullie geen WAMPEX.

Wij wensen jullie een prettige jaarwisseling en blijf in 2024 gezond. Wij zien jullie volgend jaar weer bij de 30e WAMPEX.

 

29-12-2023

Sjoukje