WAMPEX HEMRIK
VERSLAGEN
WAMPEXHEMRIK
Verslag 27e WAMPEX HEMRIK, gehouden op 27-12-2019.In september zijn we begonnen met de voorbereidingen van de 27e WAMPEX. Alhoewel: Toen hadden we de route al globaal in beeld en zijn we deze gaan uitwerken. Hoe doen we dit, hoe doen we dat. Een ding wisten we zeker. Deze WAMPEX moest meer oversteken hebben dan de editie van  2018. In 2018 moesten we de route in de laatste week nog aanpassen omdat een van de landeigenaren niet mee wilde werken. We hadden ,dachten we, iets goed te maken aan de deelnemers. Bij 8 van de negen posten hadden we dus een wateroversteek in de planning. Dat varieerde van een evenwichtsbalk ,een makkie dachten we, een tonnenbaan, touwbruggen, badkuipen, surfplanken etc. tot de bij de laatste post, onze zeer spectaculaire oversteek. Dit zou een zeer zware WAMPEX worden met meerdere zwemmers. We hadden zelfs een extra auto met chauffeur ingeschakeld om de zwemmers snel te kunnen ophalen.  We waren dus op alles voorbereid.

Om 18.00 uur ging de eerste groep zeer voortvarend van start. Zo voortvarend dat ze zelfs om 23.46 uur alweer in de Bining waren. Een looptijd van 5 uur en 46 minuten. Dit beloofde een snelle WAMPEX te worden.  Een nieuwe groep deelnemers liep in het eerste traject een paar keer mis. Wij hebben ze weer in de route gezet en het bleek dat ze toen de smaak te pakken hadden. Zo goed zelfs dat ze de tocht geheel volbracht hebben en zelfs met een prijs naar huis zijn gegaan, Daarover later meer.

Bij post 2 hadden we de eerste uitvaller. De persoon in kwestie had last van de benen en kon niet verder. Volgens zijn ploeggenoten had hij gewoon geen zin meer. Van je ploeggenoten moet je het maar hebben. Wel werd door de uitvaller de opmerking gemaakt: Wat een geweldige route was dit. En hij was maar tot post 2 gekomen.

Er startte een ploeg met een deelnemer die niet bepaald fit was. Hij hoopte van de toch op te knappen. Hij moest helaas afhaken en werd door familie opgehaald. Hij gaf het boekje over aan een teamgenoot die verder de route moest voorlezen.  Dat lukte uiteraard prima, maar deze deelnemer heeft de hele tocht bij de afkorting ER in het boekje volgehouden Einde Rechts,  Hoe ze ooit weer in de Bining gekomen zijn is ons een raadsel. Waarschijnlijk kwamen ze iedere keer bij Einde Rechts toch uit bij Einde Route.

Een deelnemer die voor de eerste post al een schuiver maakte hebben we bij post 1 een droge spijkerbroek gebracht. Een deelnemer die bij post 3 natte kleding opliep hebben we bij post 4 droge kleding gebracht. Terug naar de Bining was geen optie. Doorlopen!!! En dat waren dus direct alle zwemmers. Niemand ging vol het water in gelukkig maar. Het dreigde in het begin bij post 3 even mis te gaan. Te snel en te ruig over de tonnenbaan. Dat ging dus maar net goed. Een grote brul van een van de organisatie bracht hun even weer bij de les. Alhoewel: Die brul had niet gehoeven hoor, de deelnemers hadden bij de post al hun instructies gekregen. Wie niet luisteren wil moet maar voelen.

De evenwichtsbalk in het begin bleek een van de moeilijkste dingen te zijn. Glad, smal en glibberig. Dat hadden we dus verkeerd ingeschat. De surfplanken bij post 6 bleken niet moeilijk te zijn. Al was er wel een ploeg die snel het stempel haalde en via een andere route verder ging. Het was te druk bij de oversteek en het duurde hen te lang. Dit leverde een uur straftijd op. Sorry jongens.  De laatste oversteek leek ons niet gemakkelijk. Eerst op het net en dan via een ronde paal naar de overkant. Dat viel heel erg mee. Er waren slechts drie deelnemers die het niet aandurfden. Op een aantal van 146!! Een van de laatste ploegen had het met deze hindernis erg moeilijk. Het opbouwen van deze hindernis heeft een aantal uren en veel hilariteit gekost. De kraan kwam met de voetjes van de weg, zo zwaar was de constructie die het water inging. Wat we de deelnemers maar niet hebben verteld is dat we eerst de paal nog moesten ontdoen van koeienstront. Een van onze mannen heeft zittend op de paal boven op het water er nog een sopje overheen gehaald. Er zijn ongetwijfeld een aantal broeken van deelnemers die twee keer gewassen moeten worden.

Bij aankomst in de Bining waren alle ploegen enthousiast over de route. Allemaal willen ze volgend jaar weer meedoen. Op 1 groep na: Die wilde eerst kijken hoe ze zich vandaag zouden voelen. Wij rekenen volgend jaar weer op jullie hoor. De rebus was wel een dingetje. Er is niet 1 ploeg in geslaagd om de rebus op te lossen. Wij dachten dat het heel simpel was. Niemand heeft in dit geval de straftijd van 120 minuten toegekend gekregen.

De oplossing die we zochten was:
Voor de 27e keer Wampex Hemrik wat een feest

De rebussen die er niet bij hoorden:
Deze plaatjes heb je niet nodig

Een ding is zeker: We wilden een rebus/oplossing die niet viel te googelen. Daar zijn we in ieder geval in geslaagd. Opvallend was wel, dat maar 1 ploeg het woord feest in de oplossing had.

Nadat iedereen bij de eerste post geweest is gaat onze opruimploeg beginnen met het opruimen van alle gekkigheden. De mensen op de posten helpen altijd mee. Vele handen maak licht werk. Alles wordt direct dezelfde nacht weer opgeruimd en afgevoerd. Doordat alles in de route zo goed liep hadden we extra handen voor het opruimen. Een ongekende luxe.

Een van de posten kwam met een geweldig idee voor volgend jaar: We willen volgend jaar graag een verwarmde camper op de post met douche en toilet. Kunnen wij snel een plas doen (hoeven we niet achter een autodeur te zitten) en kunnen deelnemers even snel onder de douche. Dit is natuurlijk direct goedgekeurd. Zelf regelen, dan is het geen probleem!

Toen de laatste ploeg om 4.29 uur binnen was en aan de snert zat, zijn we de Bining gaan opruimen. De laatste posten druppelden binnen en de opruimploeg kwam even later ook. Alles was al opgeruimd. Een topprestatie. Dan gaan we met de hele ploeg nog even na kletsen. Dan zie je zo nu en dan even iemand die de man met de hamer tegenkwam. Rond 6 uur zijn we allemaal naar huis gegaan. De mannen maakten direct weer afspraken om alle materialen vandaag op te ruimen, schoon te maken en te laten drogen.

Heel veel energie hebben we in deze WAMPEX gestoken. Maar wat was het weer leuk. Onze grote dank gaat uit naar alle vrijwilligers die deze nacht hebben geholpen om de 27e WAMPEX weer tot een succes te maken. Ook onze twee EHBO-ers waren weer de hele nacht paraat. Een van de EHBO-ers moest vandaag om 11.00 uur alweer ergens anders op een evenement staan.

DANK JULLIE WEL ALLEMAAL


Winnaar van de 27e WAMPEX was voor de 4e keer op rij:
Waskemeer en omkriten
met een looptijd van 4 uur en 38 minuten
.
Ook dit jaar nemen ze de trofee weer mee naar huis.

De rode lantaarn ging dit jaar naar:
Shuttle p(a)raat
Met een looptijd van 9 uur en 16 minuten.


In 2020 is de WAMPEX op maandag 28 december. We rekenen weer op jullie deelname.


Op- en of aanmerkingen (complimenten mag ook) graag via info@wampexhemrik.nl

28 december
Sjoukje van der Ley